A szemhéj és szempilla betegségei

2021.03.25

Szempilla stylistként nem csak a műszempillához kell érteni, még fontosabb, hogy a természetes szempillákról és környezetéről is tudjunk mindent. Fontos felismernünk, ha a szemhéj vagy a szempilla nem egészséges. 

Ebben a bejegyzésben ismertetek néhány betegséget, ami a szem környékét érinti. 

forrás:tankorterem.wordpress.com
forrás:tankorterem.wordpress.com

Szemhéjszéli gyulladás (blepharitis)

Gyakori betegség, hosszantartó, szeborreás bőrtípussal rendelkező embereken gyakoribb.
Két fajtája van, ablepharitis squamosa és blephraritis ulcerosa. A blepharitis squamosa olyan enyhébb szemhéjszéli gyulladás, mely a bőrfelszínén korpás hámlással jár együtt. Égő, viszkető érzéssel társul. A szemhéj duzzadt, vörös. A blephraritis ulcerosa hasonló tünetekkel jelentkezik, plusz gennyes, beszáradt váladék ül meg a szempillák tövében, melyek eltávolítása után fekély marad vissza. A szempillák kihullanak, nem mindig nőnek vissza. Orvos által meghatározott kitartó kezelést igényel, legtöbbször nem múlik el teljesen. 

forrás:lashaffair.com
forrás:lashaffair.com

Árpa

Talán a legismertebb, leggyakoribb szemhéj betegség, a szemkörnyékén lévő mirigyek bakteriális gyulladása, ami fertőző. Kialakulhat csökkent immunrendszer (pl. cukorbetegség, egyes vírusfertőzések mellett) esetén, nem megfelelő higiénés körülmények (poros, szennyezett, huzatos környezet) és rossz szokások (szemhéjak gyakori, erős dörzsölése koszos kézzel), sőt túlzott sminkhasználat miatt is.
Ilyenkor a szemhéj duzzadttá, pirossá válik, lüktet, göbcse alakul ki, ami előre hajolva nyomódik. A látást nem veszélyezteti.
Kezelése: orvos által javasolt kenőccsel, szemcseppel.

forrás:merckmanuals.com
forrás:merckmanuals.com

Allergiás reakció

A szempilla építés során használt ragasztó egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. Ilyenkor a szemhéj viszketni kezd, kipirosodik, és megduzzad. Ezek a tünetek azonban lehetnek "csak" irritáció jelei is. Ha 24 órán túl is fenn áll a probléma, biztosak lehetünk benne, hogy allergiás reakcióról van szó.
A leggyakoribb allergén anyag a ragasztóban a cianoakrilát, és a fekete színt adó carbon black pigment. A szempilla ragasztók szigorú egészségügyi vizsgálatokon mennek keresztül, azonban testünkben tulajdonképpen bármikor bármi okozhat allergiás reakciót.
Ilyenkor sajnos szakszerűen le kell oldani a műszempillákat. Általában ennyi elég is, hogy elmúljanak a tünetek, azonban ritkán vannak esetek, amikor orvos által javasolt gyógyszerre is szükség van.
Csak ödéma ezen kívül kialakulhat még gyulladás kísérő tüneteként, mérgezés, vesebetegség vagy endokrin betegségek esetén.

forrás:pingvinpatika.hu,hazipatika.com
forrás:pingvinpatika.hu,hazipatika.com
forrás:regi.tankonyvtar.hu
forrás:regi.tankonyvtar.hu

Szemhéjak hibás állása

Előfordulhat, hogy a szemhéj befelé, vagy kifelé fordul. Befelé forduló szemhéj esetén a szempillák is befelé állnak, súrolják a szaruhártyát. Kifelé fordult szemhéj szemszárazságot, gyulladást okoz, valamint a kifordult könnypont miatt könnyezés, és fokozott könnypárolgás jön létre.
Mindkét esetet műtéttel lehet korrigálni.

forrás:mountsinai.org
forrás:mountsinai.org

Szemhéj csüngése

A felső szemhéj csüng a szemhéjemelő izom hibás működése miatt. A csüngő szemhéj a pupilla területét eltakarja, ezért zavarja a beteget a látásban. Műtéttel korrigálható.

Blepharochalasis

A felső szemhéj bőre rálóg a szempillasorra. Esztétikai probléma, szemhéjplasztikával korrigálható.

forrás:eyelidslift.com
forrás:eyelidslift.com

Szempilla rendellenességek

Atka

A bőratka egy szabad szemmel nem, csak mikroszkóppal látható élősködő a bőrünkön. A szőrtüszőkben él, és faggyúval, valamint elhalt bőrsejtekkel táplálkozik. Az atka előszeretettel költözik a szempillákra. Jele lehet a tartós szemhéjszéli gyulladás, a krónikus blepharitis. Ilyenkor ez a terület kipirosodik, hámlik, viszket, akár gennyes váladék is termelődhet. Könnyen terjednek, közös szempillaspirál, fésű, vagy törölköző által. A rossz higiéniai körülmények, mosdatlanság, ritkán cserélt párnahuzat, törölköző támogatja az atkák terjedését.
A kis atkák nagyon gyorsan szaporodnak, ezért kitartó kezelés szükséges az eltüntetésükhöz.
Megelőzés a legfontosabb a szempillák tisztán tartásával, műszempilla viselése mellett is!

forrás:rrmch.org
forrás:rrmch.org
forrás:https://hu.tutkrabov.net/
forrás:https://hu.tutkrabov.net/

Madarosis - szempillahullás

Ez egy olyan állapot, amikor kihullik a szempilla (vagy szemöldök), előfordulhat az egész arcon, vagy csak az egyik oldalon, lehet teljes, vagy részleges. Számos oka lehet, ezek közül néhány: blepharitis (szemhéjszéli gyulladás), helyi sérülés, trichotillomania (mentális betegség, az ember tépkedi a saját szőrzetét, szempilláját, szemöldökét, haját), bakteriális, vírusos, gombás fertőzések, orvosi kezelések, (pl. kemoterápia, sugárterápia, lézeres kezelések), egyes gyógyszerek mellékhatása (botox, retinoidok, androgének, görcsoldók, véralvadásgátlók), táplálkozási hiányosságok (cink-, vas-, biotinhiány), genetikai állapotok, egyes betegségek (rosacea, pikkelysömör, pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, szkleroderma, atópiás dermatitisz, alopecia areata.

Trichiasis- a szempilla befelé nő

Ebben az esetben a szemgolyó felé növő pillák súrolják azt, szúró, idegentest érzést és könnyezést okozva. Ilyenkor ezeket szempillákat el kell távolítani csipeszeléssel, vagy elektromos epilációval.