Hámlasztás? AHA! Bőrmegújítás gyümölcssavval.

2021.12.05

A történelem legszebb asszonyai már az ókorban ismerték a gyümölcssavak bőrfiatalító hatását. Kleopátra savanyú szamártejben fürdött, a Napkirály udvarában az udvarhölgyek musttal és borral mosták az arcukat. Magyar népszokásként reszelt almapakolással tették széppé a menyasszony arcát a jeles nap előtt.

Az alfa-hidroxi-savak (AHA=alpha hydroxy acid), a bőrgyógyászok által széleskörűen használt A-vitamin savhoz (retinol) hasonlóan, közvetlenül a bőrszövetre hatnak, de nem kívánt mellékhatások nélkül.

Az alfa-hidroxi-savak, vagy más néven gyümölcssavak, az emberi szervezetben is megtalálható, növényi eredetű, nem toxikus hatóanyagok, amelyek az almában és körtében almasavként, a citrusfélékben citromsavként, a szőlőben és a borban borkősavként, az aludttejben tejsavként, a cukornádban glikolsavként fordulnak elő.

Működésük során a megvastagodott szaruréteg okozta bőrelváltozásokat jelentős mértékben csökkentik, de hatással vannak a bőr mélyebb rétegeire is. Hatásukra több új sejt képződik a bazális rétegben, fokozzák a fibroblastok osztódását stimulálva a kollagén- és elasztinképződést, ettől a bőr simább, de rugalmasabb lesz.

Stimulálják a bőrmegújító folyamatokat, behatolnak az elhalt szarusejtek láncai közé, fokozzák azok leválását, és ezzel elősegítik a hatóanyagok jobb felszívódását is.

A faggyúmirigyek működését is csökkentik, ezáltal gátolják a komedo-képződést.

Alfa-hidroxi-savas kezelés eredményei:
- Idősödő bőrnél: a ráncok mélysége jelentősen csökken.
- Aknés pattanásos bőrnél: Csökken a bőr faggyútermelése, ezáltal csökken a comedo-képződés. A savak meggátolják bizonyos baktériumok szaporodását és fokozzák a bazális sejtek osztódását, ezáltal elősegítik az egészséges bőrfelszín kialakulását.
- Hiperpigmentált bőrnél: A pigmentfoltok színe halványul, és teljesen el is tűnhet.
- Száraz bőr esetén: Növekszik a bőr hidratáltságának foka.
- Vegyes bőr esetén: A hámlasztó és antibakteriális hatás a bőrfunkciók normalizálódásához vezet.

A bőr megújulási folyamatát a leghatékonyabban kémiai hámlasztással tudjuk elősegíteni. Amikor a bőr fiatal, a fiziológiai folyamatok normálisak, egy bőrsejt körülbelül 28 nap alatt éri el a bőr felszínét; 30 év felett, azon felül, hogy jelentkeznek az első károk a bőrön (photoaging), a sejtmegújulási ciklus elkezd lassulni. Ahogy az évek haladnak előre, ez a ciklus meghosszabbodik, egészen két hónapig is eltarthat. Ezzel párhuzamosan progresszív ceramidvesztés is történik - azaz a a bőrsejtek összetartását biztosító "cement" meggyengül. Ennek a folyamatnak az eredményeképpen a bőr fakó és megvastagodott képet mutat. Ez a megvastagodott bőrréteg melanint is visszatart, emiatt a bőrkép gyakran nem homogén. A bőrmegújulási folyamatban bekövetkező zavarok bőrproblémákhoz és bőr öregedéshez vezetnek.